Vissoep / Halászlé

Bij een traditionele Hongaarse kerstdiner zijn drie maaltijden belangrijk: de vissoep, kool en bejgli. Variaties en verschillende versies van deze gerechten behoren tot een feestelijk maaltijd.
De soep kan ook bijvoorbeeld wijnsoep of kastanjecrèmesoep zijn. De koekjes zijn meestal hongingkoekjes(gingerbread) bij een Hongaarse familie.
In het volgende wil ik u voorstellen aan deze recepten.





Vissoep:

In elke regio maken mensen deze vissoep anders, ik schrijf voor jullie de szegedi vissoep wat ik meestal zelf maak.

Ingrediënten:
  • 1 stuk 1 tot 1,2 kg karper
  •  pond kleine vissen (brasem, kroeskarper), of vis kop en staart,
  • 2 grote uien,
  • 2 groene paprika's,
  • 2 tomaten,
  • 1-2 theelepel Hongaarse paprikapoeder (naar smaak)
  • cherry paprika's,
  • zout

De karper wordt schoongemaakt, grondig gewassen,en daarna wordt zijn kop en staart weggesneden. Snijd deze vis in dunne plakjes, vervolgens wordt het gezouten.De kop en staart van de karper zetten we samen in een pan met de kleine vissen en gieten water totdat ze helemaal onder water zijn. Voeg de gesneden ui en een beetje zout toe. Zet een deksel op de pan en kook het op laag vuur totdat de vlees de botten loslaat. (1 á 1,5 uur)
Zeef de net gemaakte ’soep’ door, Daarna moet je het verhitten en de paprikapoeder, groene paprika’s, de gesneden tomaten, een beetje cherry paprika en de gezouten karper stukjes erbij voegen.
Vervolgens moet je het op lange vuur 10 á 15 minuten lang koken. Je moet het niet roeren!
Dien het meteen op.

Wijn advies: Szekszárdi Kadarka    
        
                                                



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.